Volvo 300 Club Forum  

ga terug   Volvo 300 Club Forum > Techniek > Motor en Aandrijving (1400)

Antwoord
 
Discussie Opties Weergave Modus
  #1  
Oud 21-02-2016, 21:30
Rinus Rinus is offline
**Newbie**
 
Geregistreerd op: February 2016
Berichten: 4
Mijn nieuwe 340 loopt niet stationair en hikt

Beste mensen,

Sinds enkele dagen heb ik dit forum al diverse malen geraadpleegd, wat een informatie staat hier op zeg.

Mijn naam is Rinus en ik ben sinds een week eigenaar van een 343 uit 1988 met 66.000 km op de teller. Ik heb diverse oldtimers gehad (vooral Mercedes) en laatst met een BMW 120D gereden. Omdat ik het 'echte' rijden miste en (te)weinig kilometers reed om de 118 euro wegenbelasting per maand te rechtvaardigen heb ik besloten weer een oldtimer te gaan rijden.

Sinds vorige week rijd ik dus Volvo.
Toen ik de auto kocht had ik helaas niet de mogelijk om op de grote weg te rijden, ik kocht de auto dus een beetje op de blauwe ogen van de vorige eigenaar. Toen ik vorige week met de auto naar mijn werk ging viel hij uit toen ik de snelweg af kwam. Ook ging hij slecht in zijn D, zeker met koude motor. Met behulp van dit forum kwam ik er achter dat de EMVK verkeerd was aangesloten. Het vacuum was aangesloten op de atmosferische uitgang die normaal op het luchtfilter is aangesloten. Vandaar dat hij dus veel toeren maakte, niet goed koppelde en niet lekker liep (door valse lucht). Gelukkig was dit eenvoudig te verhelpen.

Nu dient zich een nieuw probleem voor! De auto loopt heel slecht stationair. Met de choke blijft hij net lopen. Als ik nu voor een stoplicht o.i.d. moet stoppen valt ie uit en moet ik mijn best doen om weer weg te komen.

Het gekke is: ik heb even flink gas gegeven (in neutraal) en toen was het probleem even weg en liep hij stationair prima. Echter na enkele kilometers was het probleem terug. Het probleem is ontstaan nadat ik stukje 120 km/h op de snelweg heb gereden, toen ik toen het gas onderin trapte stotterde 'ie een beetje. Als ik nu het gas loslaat en net voor stilstand weer gas geef 'hikt' ie! Ik denk dat het iets met de brandstof toevoer is, maar heb geen idee wat.

Hopelijk kan iemand mij tips geven.

Alvast dank.
Rinus
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 21-02-2016, 22:02
François's Avatar
François François is offline
V3C Clublid
 
Geregistreerd op: June 2006
Woonplaats: Weert
Berichten: 2.127
Stationairsproeier defect?
__________________
B200: misschien wel de fijnste motor die Volvo ooit gebouwd heeft
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 21-02-2016, 22:05
Rinus Rinus is offline
**Newbie**
 
Geregistreerd op: February 2016
Berichten: 4
Daar las ik zojuist inderdaad meer over, die ga ik morgen eens testen. Dank voor je tip!
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 22-02-2016, 07:13
powerflux's Avatar
powerflux powerflux is offline
V3C Clublid
 
Geregistreerd op: August 2010
Woonplaats: Den Bosch
Berichten: 2.586
Ik denk eerder een losgetrilde carburateur / vacuumlek bij de voet van de carburateur / losgetrild deksel van de carburateur.

Komt heel vaak voor.
__________________
340 DL 14.4E '86 & 340 GL LPG '84 [ver&kocht] + 360 GLT 2.0i '87 & 360 GL LPG '86 [ver&kocht]
740 GL 2.3i 1989 [verkocht]
Porsche 924 2.0i 1979 [ITB&EFI]
V90 3.0i '97 [620.000] & 965 2.5i '95 [365.565]
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 22-02-2016, 09:53
cryowim cryowim is offline
V3C Clublid
 
Geregistreerd op: September 2003
Berichten: 559
stationaire sproeier doorblazen eventueel ook kanaal waar die op aangesloten zit , er wil nog wel es wat losse aanslag in zitten, ook stekker en kabel aansluiting van de stekker op de sproeier controleren op breuk en of te veel corrosie
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 22-02-2016, 10:24
Tjøørd's Avatar
Tjøørd Tjøørd is offline
Frequente Gast (geen lid)
 
Geregistreerd op: March 2007
Woonplaats: NH
Berichten: 1.302
Als de stationairsproeier het niet doet slaat hij direct af, ook met choke. Ik verwacht eerder vacumproblemen: zie suggesties van Floris of vacuumslangen. Eerst de basics checken voor je zaken aan de carburateur gaat afstellen in ieder geval.
__________________
Saab 9-5 2004 & 9000 1988 & 95V4 1971
Ex 99 82 / 340 86 / 90 86 / 340 86 / 9000 97 / 9-5 00
Met citaat antwoorden
  #7  
Oud 22-02-2016, 11:20
Rinus Rinus is offline
**Newbie**
 
Geregistreerd op: February 2016
Berichten: 4
Dank voor jullie reacties! De caburateur zat inderdaad niet goed vast, hij loopt nu weer prima. De stationairproeier heb ik voor de zekerheid ook maar even schoongemaakt.

Wellicht kunnen jullie mij ook met de volgende vraag helpen:
mijn EMVK werkt niet altijd naar behoren. Op de groene draad voor de opschakelkant staat niet altijd spanning. Dit hoort wel zo te zijn toch? De massa schakelt overigens wel altijd bij 1700 rpm. Wat zou dit kunnen zijn?

De bergremkant werkt ook niet goed. De bruine draad van de kickdown schakelaar ziet er ook een beetje gesmolten uit. Klopt het dat de bergrem pas weer werkt bij 1700 rpm? Dat is nu wel het geval.

Ik snap ook niet goed waarom de schakelaars voor de bergrem allemaal verbreek schakelaars in serie zijn. Er moet toch spanning op de spoel komen staan als een van de drie schakelaars geactiveerd wordt (dus maak contact parallel lijkt me logischer)?
Met citaat antwoorden
  #8  
Oud 22-02-2016, 13:29
Tjøørd's Avatar
Tjøørd Tjøørd is offline
Frequente Gast (geen lid)
 
Geregistreerd op: March 2007
Woonplaats: NH
Berichten: 1.302
Denk dat je veel informatie vindt bij de Vario-diagnoserubriek op de website

http://www.volvo300club.nl/berichten...&menu=techniek
__________________
Saab 9-5 2004 & 9000 1988 & 95V4 1971
Ex 99 82 / 340 86 / 90 86 / 340 86 / 9000 97 / 9-5 00
Met citaat antwoorden
  #9  
Oud 22-02-2016, 14:43
Rinus Rinus is offline
**Newbie**
 
Geregistreerd op: February 2016
Berichten: 4
Daar heb ik al gekeken Tjeerd. Maar ik kan daar niet vinden of de groene draad aan de opschakelzijde een continue + is of niet. In mijn geval schakelt namelijk de massa bij 1800 toeren.

Klopt onderstaande voor het EMVK?
Normaal - beide spoelen niet bekrachtigd
Boven 1800 toeren - opschakelspoel bekrachtigd
Remmen, kickdown, bergrem - terugschakelspoel bekrachtigd, opschakelspoel valt af (als ie boven 1800 toeren draait)
Met citaat antwoorden
  #10  
Oud 22-02-2016, 19:07
Wouter76's Avatar
Wouter76 Wouter76 is offline
V3C Clublid
 
Geregistreerd op: March 2007
Woonplaats: Gorssel
Berichten: 6.545
De opschakelkant van de EMVK = massa geschakeld, dat heb je dus heel goed uitgeplozen

En jouw stellingen over de bekrachtiging van de beide zijdes van de EMVK kloppen als een zwerende vinger, je bent duidelijk al aardig op de hoogte van n en ander!

de verbreek schakelaars zorgen ervoor dat de opschakelkant van het relais niet meer bekrachtigd wordt, daarmee wordt automatisch de 'bergrem' geactiveerd.
De bergrem werkt dus als alles in orde is altijd, ongeacht het toerental, alleen het effect ervan neemt af naarmate de snelheid toeneemt omdat de krachten die op de riemen komen te staan i.c.m met de centrifugaal gewichten in de primaire poelies het dan 'winnen' van het 'bergrem' vacum
Met citaat antwoorden
  #11  
Oud 22-02-2016, 19:59
General Custom's Avatar
General Custom General Custom is offline
V3C Clublid
 
Geregistreerd op: April 2011
Woonplaats: Bladel
Berichten: 6.345
Hoe ik het lees lijkt het alsof 1 van de schakelaars van de geforceerde terugschakelkant niet werkt. Als dat het geval is wordt die spoel immers niet bekrachtigd (normaal wordt die altijd bekrachtigd). Dit kun je eenvoudig testen door de bergremschakelaar te bedienen en kijken/luisteren of de auto vervolgens meer toeren maakt bij een zelfde snelheid.

Als er n van deze schakelaars kapot is, is dat meestal de schakelaar op de hoofdremcilinder. Dit kun je vervolgens bevestigen/uitsluiten door de draadjes aan deze schakelaar door te verbinden. Als de bergremschakelaar nu wel werkt heb je je probleem gevonden.
__________________
Geen Volvo meer, totale leegverkoop van de garage
Met citaat antwoorden
Antwoord

Discussie Opties
Weergave Modus

Jouw rechten:
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
de HTML code is Uit


Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste Bericht
1.7 loopt niet goed (en loopt niet stationair) General Custom Motor en Aandrijving (1700 en Diesel) 30 30-09-2011 11:07
343dl loopt niet stationair 343dlspecial Motor en Aandrijving (1400) 6 06-08-2009 19:44
B230E loopt niet stationair Jos360 Motor en Aandrijving (2 Liter) 0 15-04-2009 13:50
340DL '84 loopt niet meer stationair Chesten Motor en Aandrijving (1400) 73 12-12-2008 15:51
Mijn 340 1.7 loopt slecht stationair Rolf Hoogenberk (Niet geregistreerde Gast) Motor en Aandrijving (1700 en Diesel) 1 26-03-2004 18:38


Alle tijden zijn in GMT +1. De tijd is nu 03:23.


vBulletin® Classic - Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft