Volvo 300 Club Forum  

ga terug   Volvo 300 Club Forum > Techniek > Licht en Elektra

Antwoord
 
Discussie Opties Weergave Modus
  #1  
Oud 22-06-2010, 16:38
jeroen85's Avatar
jeroen85 jeroen85 is offline
Geregistreerde Gast (geen lid)
 
Geregistreerd op: November 2009
Woonplaats: Groningen
Berichten: 68
340 GL Startprobleem

Mijn 340GL heeft een startprobleem. De accu laadt niet meer op tijdens het rijden. De accu is net nieuw (een paar maand oud). De laatste paar keer starten ging er moeizaam en ik heb toen nog een eind gereden om te kijken of de accu zichzelf nog oplaad.

Ik heb er niet zo veel verstand van maar tijdens het rijden dimde het dashbordlicht, zodra het dimlicht aan was gingen de meters van brandstof en de temperatuur uit. Zodra ik het licht uit deed gingen de meters weer op normaal niveau staan. De kilometerteller functioneerde prima en de radio ook.

De auto sloeg ook niet uit, kan me toch voorstellen dat de bougies behoorlijk wat stroom vreten.

Wat zou het probleem kunnen zijn? Een kortsluiting in het circuit, of een defecte dynamo?
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 22-06-2010, 16:59
v0lv0freak's Avatar
v0lv0freak v0lv0freak is offline
V3C Penningmeester & EVC
 
Geregistreerd op: March 2008
Woonplaats: Het 300 walhalla
Berichten: 8.693
Brandde het acculampje in je dashboard? Dat zou namelijk betekenen dat je dynamo niet bijlaadt tijdens het rijden, en dus defect is. Vaak zijn dit de koolborstels.

Je kunt de laadspanning eventueel meten als de motor loopt, want het lampje kan ook defect zijn. Deze moet iets meer dan 14 volt zijn. Standaard staat er 12 volt op als de motor niet loopt (en er dus niet wordt bijgeladen)
__________________
Volvo 360 GLE 1985 & Volvo 360 GLE 1987
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 22-06-2010, 17:06
jeroen85's Avatar
jeroen85 jeroen85 is offline
Geregistreerde Gast (geen lid)
 
Geregistreerd op: November 2009
Woonplaats: Groningen
Berichten: 68
Het acculampje brandde idd tijdens het rijden. Een nieuwe of gereviseerde dynamo is geloof ik niet zo duur.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 22-06-2010, 17:12
v0lv0freak's Avatar
v0lv0freak v0lv0freak is offline
V3C Penningmeester & EVC
 
Geregistreerd op: March 2008
Woonplaats: Het 300 walhalla
Berichten: 8.693
Een rood lampje betekend normaal meteen stoppen, zeker als je niet weet wat het betekend....
dynamo is nog wel te vinden op internet (ebay / marktplaats) of de sloop / E van O
__________________
Volvo 360 GLE 1985 & Volvo 360 GLE 1987
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 22-06-2010, 17:19
jeroen85's Avatar
jeroen85 jeroen85 is offline
Geregistreerde Gast (geen lid)
 
Geregistreerd op: November 2009
Woonplaats: Groningen
Berichten: 68
Ik moet er nog wel bij zeggen dat de auto nu niet meer start vanwege de lege accu.
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 22-06-2010, 17:33
volvofiel's Avatar
volvofiel volvofiel is offline
V3C Ledenadministratie
 
Geregistreerd op: December 2007
Woonplaats: Achterhoek
Berichten: 17.007
Ha, herkenbaar
Koop voor en tientje (of twee) maar eens een setje nieuwe koolborstels, kom je weer een eind
Kun je halen bij een revisiebedrijf van (elektro)motoren e.d. of de betere automaterialenzaak.
Laat je niet oplichten; koolborstels kosten vaak niet meer dan 20 euro voor een setje.
Direct een andere dynamo kopen is echt niet nodig, TENZIJ de sleepringen (daar kijk je tegenaan als je de koolborstels eruit hebt) hobbelig zijn. Als die glad zijn en mooi glimmen is er niets aan de hand.
__________________
Met citaat antwoorden
  #7  
Oud 22-06-2010, 18:23
punkazz's Avatar
punkazz punkazz is offline
V3C Clublid
 
Geregistreerd op: October 2005
Woonplaats: Bilthoven
Berichten: 7.228
Check deze post, dan weet je ongeveer hoe het eruit ziet als de sleepringen (onderste foto) versleten zijn! Hobbelig kan, te diep ingesleten is ook niet fijn.

De spanningsregelaar (bovenste foto) kost iets van 20 euro. Aparte koolborstels in de spanningsregelaar solderen lijkt me voor de 1.4 dus ook wat overdreven.

Ik heb ook een keer dit probleem gehad (benzinemeter en tempmeter vallen als eerste uit bij dit soort problemen) en toen was het slechts een los contactje bij de dynamo/spanningsregelaar!
__________________
Home is where the Volvo is.
Met citaat antwoorden
  #8  
Oud 22-06-2010, 22:43
koentje's Avatar
koentje koentje is offline
V3C Clublid
 
Geregistreerd op: February 2003
Woonplaats: valthermond
Berichten: 310
vrijdag ga ik naar zuidhorn, kom dus langs groningen en kan eventueel wel een dyno mee nemen en eventueel monteren
Met citaat antwoorden
  #9  
Oud 22-06-2010, 23:22
volvofiel's Avatar
volvofiel volvofiel is offline
V3C Ledenadministratie
 
Geregistreerd op: December 2007
Woonplaats: Achterhoek
Berichten: 17.007
Tja, maar dan zit je over een tijdje weer met versleten koolborstels

Haal de koolborstels er eerst maar es uit, dan zie je of je dynamo nog goed is of niet.
Ohja, vergeet de V-snaar niet! Als je die nog niet vervangen hebt => gewoon doen, kost een paar euro.
__________________
Met citaat antwoorden
  #10  
Oud 22-06-2010, 23:24
AvdAkker's Avatar
AvdAkker AvdAkker is offline
V3C Clublid
 
Geregistreerd op: September 2007
Berichten: 10.672
dat de accu niet bijlaad hoeft niet altijd automatisch te betekenen dat de koolborstels versleten zijn.
Met citaat antwoorden
  #11  
Oud 22-06-2010, 23:34
volvofiel's Avatar
volvofiel volvofiel is offline
V3C Ledenadministratie
 
Geregistreerd op: December 2007
Woonplaats: Achterhoek
Berichten: 17.007
Als de V-snaar zo vreselijk versleten is dat de accu niets meer bijlaadt of de dynamo is vastgelopen zouden er nog meer symptomen moeten zijn.
Daarnaast is het checken van de koolborstels een van de makkelijkste stappen die je kunt zetten bij dit probleem.

Ik wil echt niet de betweter uithangen... maar dit komt me zo bekend voor
__________________
Met citaat antwoorden
  #12  
Oud 23-06-2010, 21:33
Wouter's Avatar
Wouter Wouter is offline
V3C SleutelWouter
 
Geregistreerd op: April 2003
Woonplaats: Schiedam
Berichten: 15.530
als het draadje van de geschakelde 12V richting dynamo loshangt krijg je ditzelfde effect.
Met citaat antwoorden
Antwoord

Discussie Opties
Weergave Modus

Jouw rechten:
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
de HTML code is Uit


Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste Bericht
Startprobleem Niet geregistreerd Motor en Aandrijving (1400) 3 19-11-2008 08:33
contact/startprobleem met 343 pdrift Motor en Aandrijving (1400) 2 31-10-2008 12:39
Héél raar startprobleem! Pistonpen paultje Motor en Aandrijving (1400) 10 25-08-2008 09:10
Vreemd startprobleem Niet geregistreerd Licht en Elektra 36 11-08-2008 13:01
Startprobleem 340 14 variomatic_91 Motor en Aandrijving (1400) 40 15-12-2005 17:40


Alle tijden zijn in GMT +1. De tijd is nu 10:39.


vBulletin® Classic - Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft